VANSKELIGERE FOR KOMMUNER AT EKSPROPRIERE
Skriv en kommentar9. august 2016 af karinfriis
VANSKELIGERE FOR KOMMUNER AT EKSPROPRIERE
Klik på link for at læse hele teksten. Kilde BECH-BRUUN
Folketinget vedtog torsdag den 28. maj 2009 en ændring af planlovens § 47, stk. 1, 1. led.
Lovændringen indebærer, at kommuner efter den 1. august 2009 ikke kan ekspropriere fast ejendom for at sikre gennemførelsen af en byudvikling i overensstemmelse med kommuneplanen.
Lovændringen er en konsekvens af den seneste tids fokus på, hvordan kommunerne anvender planlovens ekspropriationsregler. Miljøministeriet gennemførte et ”serviceeftersyn”, der ikke gav anledning til at kritisere kommunernes ekspropriationspraksis. Alligevel har et flertal i Folketinget nu besluttet at ændre reglerne.
Begrundelsen for lovændringen er blandt andet, at ekspropriation er et alvorligt indgreb i borgernes ejendomsret, og borgerne bør kende det konkrete formål med ekspropriationen på det tidspunkt, hvor ekspropriationen bliver besluttet.
Ekspropriationer bør derfor ikke ske på grundlag af en kommuneplan, men først når den detaljerede planlægning er fastlagt i en lokalplan. Lovændringen ændrer således ikke kommunernes adgang til at ekspropriere fast ejendom for at virkeliggøre en lokalplan eller en byplanvedtægt, jf. planlovens 47, stk. 1, 2. led. Derimod lægger ændringen op til, at det blandt andet er dén bestemmelse, der skal anvendes, hvis en byudvikling skal realiseres ved ekspropriation.