Skriv en kommentar
22. maj 2017 af karinfriis
LÆSERBREV
Byudvikling. Lad århusianerne selv bestemme over Psykiatrisk Hospitals skæbne
Så kunne man forestille sig, at det var blevet en økonomisk nødvendighed. Men faktum er, at de kolossale investeringer i modernisering til tidssvarende rammer med enestuer med eget bad og toilet er foretaget, ligesom tegltagene og de smukke kviste er fornyet. Så flytningen indebærer i stedet en milliardudgift til os borgere, som lige har betalt en halv milliard for moderniseringen.
Tak også for at påpege, at det ikke er for sent at redde hospitalet, Museum Ovartaci, psykiatrisk kirkegård, parken, de snesevis af læge- og sygeplejerskeboliger og patriciervillaer med panoramaudsigt og bevare disse som offentlig ejendom. For Klagenævnet for Udbud har i kendelse af 9.2.2016 kendt salgsudbuddet ulovligt og annulleret regionens kontrakt med PKA, bl.a. fordi Skejby-entreprisen og salg af Risskov var sammenkoblet i et OPP.
Byrådet planlægger at tage endelig stilling til Lokalplan 1031 for området på onsdag 24. maj. Trods Klagenævnets kendelse fortsætter Aarhus Kommune proceduren med hastegodkendelse af PKA/byggefirmaet KPC’s plan for området, minimalt justeret, som om det var et hæderligt projekt, uden at kræve et lovligt grundlag.
I denne anledning var jeg til foretræde for Teknisk Udvalg den 8. maj og opfordrede her til at kræve lovliggørelse af grundlaget for lokalplan 1031 – eller at afvente århusianernes afgørelse ved regionsrådsvalget til efteråret.
For hvordan kan byrådet se sig som værdige repræsentanter for århusianske interesser ved at godkende flytning af patienterne og privatisering af området, blot få år efter at vi med skattekroner har demonstreret villighed til at ofre i hundredvis af millioner på at bevare og forbedre rammerne for psykiatriske patienters forbliven i de restituerende, naturskønne omgivelser, rige på kreative og andre meningsfulde udfoldelsesmuligheder og medborgeraktiviteter?
Hvorfor skulle vi så få år efter have skiftet mening og finde det i orden at afgive disse humanitære, kulturhistoriske, offentligt ejede herlighedsværdier til en privat investor med ensidigt fokus på økonomisk gevinst? Hvis området skal udnyttes kommercielt, hvorfor kæmper byrådet så ikke for, at det bliver århusianerne, som scorer milliardgevinsten? Tilmed støtter byrådet indirekte, at vore efterkommere tvinges til at betale 715,6 mio. i 2044 for de da mere end 25 år gamle betonbygninger i Skejby – for at vores generation kan få fornøjelsen af at overdrage Risskov-matriklerne til PKA til foræringspris…
Derfor, kære byråd, lad i det mindste århusianerne selv – ved regionsråds- og kommunalvalget senere på året – afgøre, om vi ønsker at handle så kynisk og kortsynet.