Debatindlæg af: MERETE SØRENSEN, MAG.ART. SKOVVEJEN 46H, 3. 117, AARHUS C

Skriv en kommentar

6. juni 2017 af karinfriis

DEBATINDLÆG 30.05.2017 KL. 06:00

Demokratisk tab, hvis byrådet haster lokalplan igennem

Byrådet accepterer, at regionsrådet principielt udelukker Aarhus Kommune fra at byde på et kulturhistorisk uvurderligt område i Risskov.

Om kort tid skal byrådet i Aarhus behandle lokalplan 1031 for hospitalsmatriklerne i Risskov, aktualiseret af regionsrådets beslutning om at flytte psykiatrien til Skejby.

Vi aarhusianere forventer, at byrådet forsvarer vore interesser, når disse trues af regionsrådet.

Byrådet behandler lokalplanen som en ekspeditionssag og tildækker principielle spørgsmål af stor betydning for aarhusianerne.

Én politiker, Knud Mathiesen (DF), har dog peget på de katastrofale omvæltninger for de psykiatriske patienter, jf. debatindlægget ”Aarhus Kommune og Region Midtjylland forgylder PKA Pension” (JP Aarhus 8/5), idet PKA scorer en milliardgevinst, og patienterne taber.

Ja, patienternes tab kan ikke overvurderes. Men også vi andre aarhusianere vil lide ubodelige tab, ikke mindst et demokratisk tab, hvis byrådet haster denne lokalplan igennem mindre end et halvt år før kommunalvalget.

Regionsrådet har sammenkoblet entreprisen vedrørende Psykiatrisk Center i Skejby og salg af Risskov-matriklerne i et OPP, offentligt-privat partnerskab. Bl.a. derfor erklærede Klagenævnet for Udbud udbuddet ulovligt og annullerede regionens kontrakt med PKA i en kendelse a 9/2 2016. Denne exceptionelle konstruktion udelukkede principielt Aarhus Kommune fra at byde på de kulturhistorisk uvurderlige, offentligt ejede hospitalsmatrikler. Ad bagdøren via et tilsyneladende uskyldigt begreb som OPP har regionsrådet således lempet det igennem, at disse herlighedsværdier kun kan overtages af private entreprenører, og offentligheden udelukkes fra at beholde ikke blot hospitalet og parken, men ligeledes kirkegården, Museum Ovartaci, de kreative værksteder, børnehaven, patriciervillaerne med panoramaudsigt, bl.a. rummende skolen for de indlagte børn, taleinstituttet og Krathuset samt i snesevis af læge- og sygeplejerskeboliger, inkl. 300.000 kvm (52,5 tønder land) ved skov og strand.

Forbehold

Regionsrådet har dog taget forbehold for den annullerende kendelse i kontraktens paragraf 11.11.1, så regionen kan hæve kontrakten uden erstatningsansvar (for positiv interesseopfyldelse) over for PKA. PKA har inden kontraktens udformning kendt risikoen for annullering, men valgt at fortsætte.

Vi aarhusianere forventer, at byrådet forsvarer vore interesser, når disse trues af regionsrådet. Men tilsyneladende agerer byrådet i stedet servilt gummistempel for regionen og forsøger at haste overdragelsen til foræringspris af den højt værdsatte, offentlige ejendom igennem inden kommunalvalget. Og byrådet lader, som om det repræsenterer aarhusianerne, når det negligerer ovennævnte retskendelse og insinuerer, at aarhusianerne ikke kerer sig om at følge retskendelser.

Risiko for nepotisme

Men hvis vi ikke kan stole på, at vore politikere tager lovgivningen alvorligt, fratages vi retsgrundlagets tryghed – og vejen banes for, at økonomisk stærke pensionskasser kan tildele toppolitikere gunstige bestyrelsesposter og give disse idéer til tiltag, som favoriserer pensionskassen på borgernes bekostning.

Her tilmed uden respekt for den økonomiske kraftpræstation, som aarhusianerne få år forinden har ydet for at føre hospitalet i Risskov op til nutidige standarder med enestuer med eget bad og toilet, nye tegltage, moderniserede fællesfaciliteter, opdateret it, en investering (mindst) på størrelse med den pris, som regionsrådet overdrager alle ovennævnte bygninger, boliger og arealer til PKA for.

Giv os derfor, kære byråd, den tryghed at kunne stole på, at I følger retskendelser – og således betinger jer et uanfægtet grundlag for lokalplan 1031 inden en evt. godkendelse heraf.

Dette vil indebære en ny udbudsrunde med forlænget tidsfrist og give os borgere mulighed for at tilkendegive vores stillingtagen til flytningen af psykiatrien og til evt. privatisering af de offentligt ejede herlighedsværdier med kulturhistorisk betydning i Risskov ved efterårets kommunalvalg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Sider

Vi Anbefaler

Overordnede formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse

“Fri proces – har danskerne reelt adgang til domstolene?”

Vi anbefaler

Borgerretsbevægelsen

Magtelite.dk

Vil du vide hvem der faktisk har magten i Danmark?

%d bloggers like this: